Dzięki tym wskazówkom Twój okap będzie wyglądał jak nowy!


Pielęgnacja okapu

Dzięki tym wskazówkom Twój okap będzie wyglądał jak nowy!

 

Okap kuchenny to niezbędnik w każdej nowoczesnej kuchni. Ma walory funkcjonalne i estetyczne. Eliminuje nieprzyjemne zapachy, wilgoć, tłuszcz oraz drobnoustroje. Proponowane dziś rozwiązania wzornicze to prawdziwy festiwal designu i technologii. Aby urządzenie działało prawidłowo i spełniało niezawodnie wszystkie swe zadania, wymagana jest regularna i odpowiednia pielęgnacja okapu.  

 

Czysty okap = czyste powietrze

Okapy kuchenne, podobnie jak inne urządzenia AGD, są narażone na zabrudzenia podczas codziennego użytkowania. Wchłaniane opary, drobinki kurzu, tłuszczu i jedzenia osadzają się na poszczególnych jego elementach przywierając do obudowy oraz filtrów metalowych. Systematyczne czyszczenie okapu pozwoli mu skutecznie wykonywać funkcję absorpcyjną. Nadmierny osad tłuszczu ograniczy jego zdolność do pochłaniania i filtrowania powietrza. Przy codziennym gotowaniu zalecane jest oczyszczanie go raz w tygodniu.

Filtr metalowy z kolei wymaga mycia nie rzadziej niż raz na 3-4 tygodnie. Zachowanie tej częstotliwości ułatwia też samą czynność sprzątania – świeższy  i mniej nawarstwiony bród jest prostszy do usunięcia. Emisję oparów zabrudzających okap można zmniejszyć używając podczas gotowania przykrywek do garnków i patelni. Minimalizuje to jednocześnie zużycie prądu i gazu, potrawy pod przykryciem gotują się bowiem szybciej.

Najbardziej narażone na zanieczyszczenia są okapy zamontowane nad kuchenkami gazowymi. Opary gazu łączą się z wilgocią i tłuszczem tworząc kleiste osady. Mniej oparów generują płyty elektryczne, zwłaszcza indukcyjne. Skracają one czas gotowania redukując przy okazji objętość wydzielania oparów. Najwięcej zabrudzeń gromadzi się na elementach, które mają największą styczność z wchłanianym powietrzem, czyli filtrach metalowych.

 

Skuteczne czyszczenie okapu krok po kroku

1.    Czyszczenie okapu powinno być poprzedzone odłączeniem go od źródła zasilania. Przed przystąpieniem do czyszczenia urządzenia zalecane jest również usunięcie z kuchenki wszystkich garnków i patelni, aby nie doszło do ich przypadkowego zabrudzenia lub uszkodzenia. 

2.    Do wyczyszczenia najlepiej użyć ciepłej wody z dodatkiem kuchennego detergentu. Najczęściej używanym środkiem jest płyn do naczyń, który skutecznie i dobrze rozpuszcza tłuszcz. Filtr metalowy umieszczamy w zlewie. Ciepła woda ze środkiem do czyszczenia powinna całościowo go zakryć. Aby łatwiej pozbyć się zabrudzeń dobrze jest pozostawić go do namoczenia na ponad pół godziny. Filtr czyścimy następnie z obu stron, używając do tego celu szczoteczki lub ostrej strony gąbki. Z uporczywym brudem najlepiej radzą sobie specjalistyczne preparaty do czyszczenia okapów i piekarników.

3.    Większość filtrów aluminiowych nadaje się także do mycia w zmywarce, kładziemy je wówczas na niższej półce i ustawiamy temperaturę poniżej 50 stopni.

4.    Po umyciu ręcznym filtr należy starannie spłukać i wysuszyć wycierając dokładnie szmatką. 

5.    Obudowa okapu wykonana jest z różnych materiałów. Należy pamiętać, aby sposób i środek czyszczenia dobrać do tworzywa, z którego została wyprodukowana. Radzimy poniżej jak postępować z poszczególnymi materiałami.

 

Okapy kuchenne ze stali inox

Najbardziej zalecaną opcją jest użycie detergentów na bazie tłuszczu. Stal nabiera dzięki nim głębokiego koloru. Dostępne są one również w sprzedaży internetowej. Polecamy spray do stali INOX firmy Berner przeznaczony do matowych i polerowanych powierzchni. Radzi on sobie sprawnie z tłuszczem, brudem oraz odciskami palców, dodatkowo konserwując stal. Do czyszczenia tym preparatem używamy miękkiej szmatki z mikrofibry, pamiętając o przetarciu wzdłuż szlifów. Sprawdzonym preparatem są również ściereczki Inox Clean firmy Berner. Są one nasączone specjalnym środkiem, który gwarantuje brak smug i silnie nabłyszcza stalowe elementy.


Okap wyspowy FALMEC LUMEN ISOLA  ze stali inox

 

Okapy kuchenne ze stali lakierowanej

W przypadku okapów lakierowanych najlepiej sprawdza się pielęgnacja miękką szmatką nasączoną płynem do naczyń lub specjalistycznym detergentem. Z brudem osadzonym na takim okapie doskonale poradzi sobie spray BERNER WonderClean. Spryskujemy nim okap, czyścimy jego powierzchnię delikatną szmatką, a na sam koniec polerujemy suchą ściereczką.


Okap wyspowy GLOBALO CYLINDRO ISOLA

Okap wyspowy GLOBALO CYLINDRO ISOLA ze stali lakierowanej

 

Okapy kuchenne z elementami szkła hartowanego lub dekoracyjnego

Elementy szklane okapów czyścimy podobnie jak szyby - płynem do mycia szyb przy użyciu miękkiej, niepowodującej zarysowań szmatki. Wysoką skuteczność pielęgnacji gwarantuje specjalistyczny spray do szyb Berner Active. Preparat ten usuwa ze szklanych powierzchni brud, pył, tłuszcz i odciski, nie pozostawia smug i ma właściwości antystatyczne. Jego atutem jest wysoka wydajność.


Okap wyspowy ELICA SUMMILUX

Okap wyspowy ELICA SUMMILUX - szkło połączone z metalem

 

Okapy kuchenne z elementami drewnianymi

Fragmenty drewniane okapów należy czyścić miękką ścierką po spryskaniu ich preparatem spray BERNER WonderClean. Preparat ten radzi sobie też świetnie z okapami z elementami chromu, aluminium, powierzchni lakierowanych (w tym stali i drewna), luster i tworzyw sztucznych.

 

Okap wyspowy ELICA BIO ISLAND

Okap wyspowy ELICA BIO ISLAND z elementami drewna

 

Należy pamiętać również o odpowiedniej częstotliwości wymiany filtrów węglowych w pochłaniaczu. Nie będą one działać efektywnie, jeśli nie nastąpi to co najmniej raz na 2-3 miesiące.

Okap kuchenny wymaga skrupulatnej pielęgnacji. Spełni wówczas swoje zadania w stopniu maksymalnym, przechwytując opary, tłuszcz i niepożądane zapachy. Dbanie o okap ułatwiają specjalistyczne preparaty. Ich używanie skraca czas czyszczenia i zapewnia należytą konserwację urządzenia.